Livroteca Brincante do Pina

We nemen je mee naar Brazilië. Naar een plek die heel bijzonder is. Het is de Livroteca Brincante in Pina, Recife. Recife is een miljoenenstad in het noordoosten van Brazilie. Pina, de wijk waar de Livroteca gevestigd is, telt duizenden bewoners die leven in armoede. 50% van de bewoners is verslaafd, de crackhandel viert hoogtij.

De Livroteca is ontstaan toen Kcal Gomez (geboren in Pina) op een dag tussen het vuilnis op straat een boek vond. A mao e a Luva (de hand en de handschoen) van Machado de Assis. Het boek inspireerde de toen 20-jarige Kcal zodanig dat hij zich voornam om de kinderen uit zijn wijk toegang te verschaffen tot boeken. Zo ontstond de Livroteca (bibliotheek) Vandaag de dag telt de bibliotheek al zo’n 8000 boeken. Elke dag komen vele kinderen naar de Livroteca, ze lezen boeken, krijgen hulp bij het lezen en huiswerkhulp. De kinderen worden liefdevol begeleid in het opgroeiproces. De crack is hongerig en helaas wint deze duivel het vaak. Regelmatig worden jonge kinderen die de verkeerde keuze hebben gemaakt op straat vermoord. Daarom biedt de Livroteca allerlei activiteiten aan. Een van die activiteiten is voetballen. Onder leiding van Rogerio trainen de verschillende leeftijdsgroepen, bestaande uit jongens en meisjes, op de binnenplaats van de Livroteca (zie foto) en op het strand waar de gemeente een aantal campo’s heeft gerealiseerd waar de kinderen kunnen spelen. Als je kijkt naar de foto waarop in de avond wordt gevoetbald op de binnenplaats zie je een aantal palen op de achtergrond. Achter de palen ligt een zeer gevaarlijke wijk waar veel gedeald wordt. Daarom moeten de voetballers voortdurend opletten dat ze bal niet te hoog schieten.

Onze collega Jacqueline is nauw betrokken bij het project en haar droom is om een dak op de binnenplaats te verwezenlijken, zodat er meer activiteiten op een veiliger manier kunnen plaatsvinden. Want nu wordt er ook gevoetbald als het stortregent maar het is natuurlijk veel fijner als je je op de bal kunt concentreren.

FactorVeermans draagt deze organisatie een warm hart toe. Met steun ook van Smit-Cruyff Sportspecialisten heeft FactorVeermans een aantal voetballen en keepershandschoenen gedoneerd. We willen dit prachtige project blijven steunen en houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Mocht je meer willen weten of willen doneren ga dan naar http://www.livrotecabrincantedopina.siteo.one of bel Jacqueline (0651057286)

Dit is Rayane, moeder van een dochtertje. Zelf is ze 14 jaar en een heel getalenteerde voetballer. Ze komt graag naar de trainingen.
Als ze geen oppas heeft neemt ze haar dochter mee. De stralende lach is altijd aanwezig.
Loading...