Mantelzorg, de voorstelling

1 op de 4 jongeren in Nederland is mantelzorger. Het is voor docenten op middelbare scholen niet altijd inzichtelijk welke jongeren ook mantelzorger zijn. FactorVeermans speelt sinds 2010 de mantelzorgvoorstelling ‘De Perfecte Leerling’, voor leerlingen van de middelbare school.  De voorstelling duurt 20 minuten en wordt voornamelijk gespeeld voor de eerste en tweede klas. De voorstelling wil leerlingen in aanraking brengen met de mantelzorg en opent het gesprek tussen leerlingen en docenten. Dit gaat gepaard met veel humor en openheid. De voorstelling is verbonden aan een maatschappelijke organisatie die kijkt waar de jonge mantelzorgers ondersteuning kunnen gebruiken.

Lizet en Robert hebben de mantelzorgvoorstelling de afgelopen weken weer mogen spelen. ‘Heerlijk om te doen. Wat we vaak terug horen van leerlingen is dat ze gelachen hebben, nu weten wat mantelzorg is, en wie er allemaal al mantelzorger zijn. Zij weten nu ook hoe ze hier ondersteuning voor kunnen krijgen.’ De school bedankt: ‘Lizet en Robert mooi hoe jullie dit weer hebben neergezet. De kracht zit ‘m echt in de veiligheid door het per klas aan te bieden. Ik wordt er ontzettend blij van wanneer ik terug denk aan deze twee dagen. En waardevol om van docenten terug te horen dat zij door de voorstelling nu ‘nieuwe jonge mantelzorgers in beeld hebben’ en daarmee leerlingen ook beter kunnen ondersteunen.

Wat vooral indruk maakt is hoeveel jongeren mantelzorger zijn en hoe normaal het is  voor die jongeren om zorg taken op zich te nemen dat ze koken, schoonmaken voor ouders, broertjes of zusjes.

Loading...