Nieuw: kookworkshop De smaak van leiderschap

Hoe ziet jouw leiderschap eruit? Ben jij scherp als peper of juist zo flexibel als gelatine? En wat zegt jouw manier van koken over jouw leiderschap? FactorVeermans ontwikkelt in samenwerking met  Marant Interstudie de workshop De smaak van leiderschap waar je, terwijl je met anderen aan het koken bent, leert over je eigen leiderschap en over samenwerking. Via het bereiden van gerechten krijg je, samen met anderen, inzicht in je gewoontes, intenties en effectiviteit in je leiderschap.

De workshop is een blikopener: je gaat anders kijken naar de receptuur van je persoonlijk leiderschap. Dat doe je in een boeiend gezelschap van ervaren leidinggevenden uit diverse sectoren of bijvoorbeeld met je collega’s uit je eigen MT of vakgroep. Het is hoe dan ook fusion cooking!

Niet op recept

Op woensdag 7 juni vond een pilot van deze workshop plaats bij Kookstudio Koksgasten in Driebergen-Rijsenburg. Tien leidinggevenden van de Politieacademie, Rijkswaterstaat, KLM en uit het onderwijs deden smaaktestjes, bogen zich over een tafel verse producten en maakten een driegangendiner zonder gebruik van recepturen.

Wie neemt het voortouw?

Het is interessant om te zien hoe de avond zich ontwikkelt als een groep onbekenden de opdracht krijgt om in twee uur een diner te verzorgen voor twaalf personen (zichzelf plus de trainers). Wat ga je maken? In welke volgorde? Wie neemt welke taak op zich? Wie neemt het voortouw en wie wacht af? Hoe zorg je ervoor dat de gerechten op elkaar afgestemd zijn? Hoe ziet de tijdsplanning eruit? Heeft er iemand ooit een vis gefileerd? En heeft er iemand verstand van wijn? Allemaal vragen die voorbijkwamen.

Verborgen talenten

Kookworkshops zijn er in vele soorten en maten, maar meestal is er dan al een menu en liggen de recepten en alle ingrediënten klaar. In De smaak van leiderschap moeten de deelnemers alles zelf bedenken en een manier verzinnen om besluiten te nemen en knopen door te hakken. Er worden kwaliteiten aangeboord die op de werkvloer misschien onzichtbaar blijven.

Alle aandacht voor de ijsmachine

Deelneemster Joekie is intussen druk bezig met het maken van ijs voor het nagerecht. Ze geeft aan dat ze zich tijdens de taakverdeling wel heel bewust was van het doel van de workshop, maar dat alle aandacht nu bij de ijsmachine ligt. “Ik moest echt op mijn tong bijten om niet meteen het voortouw te nemen; dat is iets wat ik normaal meteen zou doen.” Ondertussen staat trainer Leonie Pastoors van FactorVeermans aandachtig te luisteren en schrijven. Juist wanneer de deelnemers niet met het doel van de workshop bezig zijn, worden onderliggende patronen en gewoontes zichtbaar.

De meerwaarde van ervarend leren

Trainer en chef-kok Jan van Leeuwen van Marant Interstudie vertelt dat ervarend leren, wat de deelnemers tijdens deze workshop doen, echt aan het denken kan zetten. Tijdens de reflectie op het proces leer je veel over je eigen leiderschap en hoe je (bijvoorbeeld) nieuwe situaties oppakt en afhandelt en hoe je samenwerkt. Daarnaast is het ook heel erg leuk en leerzaam om in een professionele keuken aan de slag te gaan. Dat smaakt dubbel zo goed dus!

Meer informatie

Ook geïnteresseerd in de workshop De smaak van leiderschap? Neem dan contact op met Leonie Pastoor, adviseur ervarend leren (leonie.pastoor@factorveermans.nl / 06 24 22 08 96

Loading...