Peer to peer, jongerenacteurs helpen jongerenvoorlichters met helmplicht snorfiets

Peer to peer

11 maart hebben we met 4 Jongerenacteurs van Factorveermans een training gegeven aan jongerenvoorlichters van de Gemeente Amsterdam.

Deze jonge voorlichters gaan jongeren op de VO- en MBO scholen voorbereiden op de nieuwe wetgeving over snorfietsen. Vanaf 8 april moeten snorfietsen binnen de ring A10 op de gewone rijbaan rijden en is het dragen van een helm daarbij verplicht. Dus geen scooters meer op de overvolle fietspaden en niet meer het genoegen van wapperende haren op de Vespa. Voor veel jonge Amsterdammers zal dit een hele verandering zijn,

Voor de jongerenacteurs was het wel even wennen om met hun leeftijdgenoten te werken, in plaats van met volwassenen.

Er werd een uur intensief met verschillende situaties geoefend, waarbij contact maken en omgaan met weerstand belangrijke thema’s waren. Daarnaast konden de voorlichters hun eigen materiaal, waaronder een quiz, oefenen met  hun doelgroep.

Ondanks dat het voor iedereen een spannende training was, zie je hier de kracht van peer-to-peer education. De jongeren begrijpen elkaar, ze hebben snel een beeld van de rol en snappen ook wat je wel en niet kan zeggen tegen elkaar.

Ook leuk om te zien: bij trainingen met Jongerenacteurs voor bijvoorbeeld een groep docenten, zijn de jongeren vaak vrij snel weg na afloop. Nu niet, er werd nog lekker even nagepraat.

 

 

Loading...